Manuele lymfedrainage

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een vochtophoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend of een defect lymfsysteem. Dit kan een gevolg zijn van een operatie waarbij lymfklieren zijn weggenomen of door bestraling. Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd. Ook kan het defect aangeboren zijn; dan wordt het primair lymfoedeem genoemd.

 

Wat te doen bij lymfoedeem?

Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Als u denkt dat er bij u lymfoedeem ontstaat, neemt u dan direct contact op met uw huisarts of specialist. In overleg wordt besloten of er verder onderzoek en/of behandeling gewenst is. Een oedeemfysiotherapeut kan uw lymfoedeem behandelen met manuele lymfedrainage, bandageren en oefentherapie.

 

Manueel lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek, die gekenmerkt wordt door handgrepen die, met lage druk aangebracht, in een voortdurende, ritmische beweging uitgevoerd worden. Doel is om de functie van het lymfesysteem te ondersteunen door de afvoer van het lymfevocht te bevorderen. De behandeling bestaat verder, naast het geven van voorlichting en advies, uit oefentherapie en compressietherapie. De compressietherapie bestaat uit het bandageren van arm of been.

 

Vergoeding door verzekering

De vergoeding voor fysiotherapie uit de basisverzekering voor ziektekosten is beperkt. Verzekerden met een aandoening die op de lijst met chronische ziekten staat, krijgen de eerste 20 behandelingen niet uit de basisverzekering vergoed. Ze moeten die zelf betalen of een aanvullende verzekering afsluiten die deze kosten dekt. Als de aanvullende verzekering al voor andere fysiotherapeutische behandelingen is gebruikt, moeten verzekerden de kosten ook zelf betalen. De verplichting om de eerste 20 behandelingen zelf te betalen is eenmalig en komt niet elk jaar terug. 
Als u een aandoening heeft die op de chronische lijst staat en oedeemtherapie nodig heeft, moet u daarvoor een verwijzing van een arts hebben. De meeste oedeemaandoeningen staan op de chronische lijst en worden vanaf de 21ste behandeling, mits voorzien van een verwijzing door een arts, vergoed vanuit de basisverzekering.
 Mocht u twijfelen of uw verzekering de kosten voor uw behandeling vergoedt, neem dan zelf contact op met uw verzekering. U komt dan niet voor onverwachte kosten te staan.

 

Meer informatie over oedeemfysiotherapie: www.nvfl.nl

Meer informatie over oedeem: www.lymfoedeem.nl