Claudicatio Intermittens

Claudicatio Intermittens

Claudicatio Intermittens (CI) wordt in de volksmond ook wel etalagebenen genoemd. Het  is een vaatziekte, waarbij de slagaderen in het been vernauwd zijn. Deze vernauwing is het gevolg van verkalking van de vaatwand (atherosclerose). Het belangrijkste symptoom is van CI is pijn in de benen na een stuk lopen. Deze pijn wordt veroorzaakt door zuurstoftekort in de beenspieren omdat er te weinig bloed wordt aangevoerd. Na een poosje rusten vermindert de pijn en kan de patiënt weer verder lopen.

Roken is samen met suikerziekte de belangrijkste oorzaak van aderverkalking.

 

Looptraining

De eerste keus voor de behandeling bij patiënten met claudicatio intermittens is looptherapie. Door middel van looptherapie kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden. Als deze looptherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt uitgevoerd (gesuperviseerde looptherapie), zijn de resultaten doorgaans beter dan wanneer de patient dit zonder begeleiding doet. Een bijkomend voordeel is dat de fysiotherapeut ook aandacht kan besteden aan de leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico op verdere problemen te verminderen. Hierbij kan gedacht worden aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve levenstijl.

Bij looptraining is het de bedoeling dat de bloedstroom door kleinere vaten toeneemt. Geleidelijk ontstaan er ‘sluiproutes’ die het bloed om de vernauwde vaten heen leiden. Op deze manier worden uw benen weer beter van bloed voorzien. De spieren krijgen meer zuurstof en u heeft minder gauw klachten. Na verloop van tijd kunt u een grotere afstand afleggen voordat de klachten optreden. Voor het beste resultaat van de looptherapie is het van belang dat u minimaal 5 keer per week, maar het liefst dagelijks traint en dit minimaal 3 tot 6 maanden volhoudt.

 

Vergoeding

Perifeer arterieel vaatlijden is een chronische aandoening voor de ziektekostenverzekeraar.
37 behandelingen worden vanuit de basisverzekering vergoed. Let op! Eerst wordt het eigen risico gebruikt.

Chronisch ZorgNet

De praktijk is aangesloten bij Chronischzorgnet. Dit is een landelijk netwerk van fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het geven van gesuperviseerde looptraining van Claudicatio patiënten. Op de site van dit netwerk kunt u meer informatie vinden over Claudicatio. Ook kunt u hier een zorgzoeker vinden van alle bij dit netwerk aangesloten fysiotherapeuten.

 

Links:

www.chronischzorgnet.nl

www.hartstichting.nl

www.hartenvaatgroep.nl