Directe toegang fysiotherapie

Directe toegang fysiotherapie
Sinds 1 januari 2006 heeft u geen verwijzing meer nodig voor de fysiotherapeut. Natuurlijk mag u eerst een afspraak maken met uw huisarts, maar het hoeft in principe niet meer. Dat heeft voordelen. Zo komt u direct bij de specialist in beweging terecht. Zodat u direct kunt beginnen met werken aan uw herstel. De huisarts blijft een centrale rol spelen in de coördinatie van uw zorg. De fysiotherapeut zal de huisarts blijven informeren (tenzij u aangeeft dat u dit niet wenst).

De screening
Wanneer u besluit rechtstreeks naar de fysiotherapeut te gaan voert deze eerst een screening uit. In dit eerste (ongeveer 10-15 minuten durende) contact wordt vastgesteld of u bij de fysiotherapeut aan het juiste adres bent. Met een vragenlijst, zonodig aangevuld met een kort lichamelijk onderzoek, wordt bepaald of uw klacht geschikt is voor een fysiotherapeutische behandeling.

Er zijn vier mogelijkheden:

  1. Uw klacht is geschikt voor een fysiotherapeutische behandeling. De fysiotherapeut maakt dan een afspraak voor een intake en onderzoek. Dit kan bij de screenende fysiotherapeut zijn, maar ook bij een collega die gespecialiseerd is in een deel van het vakgebied (manuele therapie, bekkenfysiotherapie etc.)
  2. Uw klacht is geschikt voor een fysiotherapeutische behandeling, maar de fysiotherapeut heeft aanvullende informatie nodig van uw huisarts. De aard van die informatie bepaalt of de fysiotherapeut gelijk of op een later tijdstip een afspraak maakt voor een intake en onderzoek (het inwinnen van informatie gaat in overleg met u).
  3. Uw klacht is ongeschikt voor een fysiotherapeutische behandeling. De fysiotherapeut zal u dan adviseren over een andere passende andere oplossing.
  4. Uw klacht is ongeschikt voor een fysiotherapeutische behandeling en de fysiotherapeut heeft aanwijzingen dat er meer aan de hand is. Hij/zij zal u verwijzen naar uw huisarts. De fysiotherapeut neemt contact op met uw huisarts om hem/haar te informeren (tenzij u aangeeft dat u dit niet wenst).