Manuele therapie

De manueel therapeut helpt u bij klachten in het bewegingsapparaat, dat wil zeggen de wervelkolom en gewrichten in armen en benen. Klachten in de wervelkolom of ledematen kunnen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Dergelijke stoornissen van het gewricht worden ook wel functiestoornissen genoemd. Vaak is een kortere of langere overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen kan moeilijk en pijnlijk worden en bewegingen kunnen beperkt raken. Ook kunnen spieren verkrampen en de pijn kan uitstralen naar andere delen van het lichaam. Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van gewrichten snel worden verminderd of verholpen worden waardoor pijnklachten en bewegingsbeperkingen kunnen worden opgeheven.

Wie is de Manueel therapeut?
Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen en eventueel te behandelen.

Wat is Manuele Therapie
Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds uw houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. Dit kan onder andere tot stand komen door het toepassen van manipulaties, dit zijn passieve bewegingen van een gewricht welke gepaard kunnen gaan met een hoorbaar knappend/scheurend geluid welke onder de volksmond onder “kraken” wordt verstaan. Tevens is een manueel therapeut in staat om specifieke oefeningen gericht op mobiliteit, spierkracht of stabiliteit mee te geven. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.

Werkwijze manueel therapeut

Intake: snel duidelijkheid
Na een eerste screening bestaat uw eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueeltherapeut vragen over uw klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen. Hierna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut uw houding en bewegingen beoordeelt en uw gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van uw klachten zitten. Samen met de patiënt beslist de manueeltherapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat niet het geval, dan bespreekt demanueel therapeut met de patiënt een aanpak voor verdere behandeling. Zo heeft u dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

Behandeling: effectieve therapie
De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en uw houding en bewegingen te verbeteren. De effecten zijn vaak direct merkbaar: vermindering van pijn en verbetering in bewegen. Het behandelprogramma van de manueel therapeut kan verder bestaan uit het geven van specifieke oefeningen, goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Wanneer naar een manueel therapeut

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek;
  • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
  • heupklachten.

Manuele therapie aan de Kerstendijk
De manueel therapeuten aan de Kerstendijk hebben hun opleiding in Nederland gevolgd bij de SOMT (Stichting Opleiding Manuele Therapie), dit is op het moment de toonaangevende opleiding voor Manuele Therapie.

Toekomst
Beide manueeltherapeuten hebben de (Post HBO) Master opleiding Manuele Therapie afgerond, waarbij “evidence based” handelen op de voorgrond staat. Deze wijze wordt in de toekomst steeds meer geïmplementeerd in de praktijk. Dit betekend dat klinimetrie, het meten van klinische verschijnselen (bijv. in de vorm van vragenlijsten en gestandaardiseerde testen) een centraal onderdeel wordt. De bedoeling hiervan is zowel voor de behandelaar, patiënt als eventueel de verzekeraar de klinische verschijnselen en resultaten van de behandeling objectiever te maken.

fysiotherapeut
Wilt u meer weten over manuele therapie, ga dan naar www.nvmt.nl.